Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Si ta trajtoni lëndimin e shtratit të thoit?

Përmbledhje

Lëndimet e shtratit të thonjve janë një lloj dëmtimi i majës së gishtit, i cili është lloji më i zakonshëm i dëmtimit të dorës që shihet në dhomat e urgjencës në spital. Mund të jenë të vogla ose mund të jenë gjithashtu shumë të dhimbshme dhe të pakëndshme, madje kufizojnë lëvizjen e gishtit tuaj.

Lëndimet e shtratit të thonjve mund të ndodhin në shumë mënyra. Shpesh, ato ndodhin kur thoi juaj kapet mes dy objekteve ose goditet nga diçka e rëndë, siç është përplasja në derë, hedhja e diçkaje mbi të ose goditja nga një çekiç. Ato gjithashtu mund të shkaktohen nga prerja, të tilla si nga një thikë ose një sharrë.

Lëndimet e shtratit të thonjve janë pothuajse gjithmonë të shërueshme, por në raste të rralla mund të shkaktojnë deformime të thonjve.

Shkaqet e dëmtuara të shtratit të thonjve

Kur maja e gishtit ose shtrati juaj i thonjve shtypet ose pritet, kjo shkakton një dëmtim të shtratit të thonjve.

Thërrmimi mund të ndodhë kur gishti juaj kapet midis dy objekteve ose në një portë. Objekte të rënda që bien në gishtin tuaj gjithashtu mund të shkaktojnë dëmtime në shtratin e thonjve, siç mund të goditen nga një çekiç.

Prerjet në majë të gishtit tuaj, shtratin e thonjve ose tendinat që përdorni për të drejtuar dhe përkulur majën e gishtit, të gjitha mund të shkaktojnë dëmtime të shtratit të thonjve. Prerjet në mbaresat nervore në majën e gishtit tuaj gjithashtu mund të shkaktojnë dëmtime të shtratit të thonjve.

Llojet e dëmtimeve të shtratit të thonjve

Lëndimet e shtratit të thonjve mund të shkaktojnë që:

• gjaku të mblidhet nën thua

• thoi juaj të copëtohet

• thoi juaj të shqyhet

Ekzistojnë shumë lloje të dëmtimeve të shtratit të thonjve, duke përfshirë:

Hematoma subunguale: Hematoma subunguale është kur gjaku bllokohet nën shtratin e thonjve tuaj. Zakonisht shkaktohet nga thonjtë tuaj që shtypen ose goditen nga një objekt i rëndë. Simptomat përfshijnë dhimbje pulsuese dhe thoi juaj bëhet i zi dhe blu. Kjo zakonisht duket si një mavijosje nën gozhdën tuaj.

Lidhja e shtratit të thonjve: Një copëzim i shtratit të thonjve është kur thoni juaj dhe shtrati themelor i thonjve priten. Zakonisht shkaktohet nga një sharrë ose thikë, por gjithashtu mund të shkaktohet nga një dëmtim dërrmues. Nëse keni një këputje të shtratit të thonjve, ka të ngjarë të rrjedh gjak. Ju do të jeni në gjendje të shihni prerjen përmes thonjve tuaj. Ndërsa shërohet, mund të keni një mavijosje të madhe.

Avulsioni i shtratit të thonjve: Një avulsion i shtratit të thonjve është kur gozhda juaj dhe një pjesë e shtratit tuaj të thonjve tërhiqen larg nga pjesa tjetër e gishtit tuaj. Zakonisht ndodh me gishtin tuaj unazor dhe shkaktohet nga gishti juaj duke ngecur ose u bllokuar në diçka. Avulsionet e shtratit të thonjve janë shumë të dhimbshme dhe bëjnë që gishti juaj të fryhet. Frakturat e gishtave janë gjithashtu të zakonshme me këtë lloj dëmtimi.

Nëse keni një avulsion të shtratit të thonjve, gozhda juaj do të duhet të hiqet nëse nuk ka dalë gjatë dëmtimit.

Lëndime të tjera: Ka edhe dëmtime në shtratin e thonjve që ndikojnë më shumë sesa në shtratin tuaj të thonjve, të tilla si një thyerje e majës së gishtit ose amputim.

Riparimi i shtratit të thonjve: Riparimi i një dëmtimi të shtratit të thonjve do të ndryshojë në varësi të llojit të dëmtimit. Nëse dëmtimi juaj është serioz, mjeku juaj mund të bëjë një rreze X për të kontrolluar kockat e thyera. Ju gjithashtu mund të merrni anestezi në mënyrë që mjeku juaj të shikoj thoin tuaj më nga afër dhe të trajtojë dëmtimin tuaj pa shkaktuar më shumë dhimbje.

Trajtimi i zakonshëm për dëmtimet e shtratit të thonjve përfshin:

• Për hematomat subunguale. Kjo mund të kullohet përmes një vrime të vogël në thoin tuaj, zakonisht e bërë me një gjilpërë. Kjo gjithashtu lehtëson dhimbjen dhe presionin. Nëse hematoma subunguale mbulon më shumë se 50 për qind të thonjve tuaj, mund t’ju duhet të hiqni thoin në mënyrë që ta qepni atë.

• Për copëzimet e shtratit të thonjve. Ky dëmtim mund të kërkojë qepje. Nëse prerja është serioze, thoi juaj duhet të hiqet. Duhet të rritet përsëri.

• Për avulsionet e shtratit të thonjve. Ky dëmtim kërkon heqjen e gozhdës tuaj. Nëse keni edhe një thyerje të gishtit, do të duhet të ndahet. Ju mund të keni nevojë për një fiksim deri në tre javë, varësisht nga serioziteti i dëmtimit.

Parashikimi i lëndimit

Shumë lëndime në shtratin tuaj të thonjve mund të rregullohen plotësisht. Për shembull, thoi juaj duhet të kthehet në gjendje normale pasi të largohet hematoma subunguale. Sidoqoftë, disa dëmtime të rënda mund të çojnë në një thua të deformuar. Kjo ka më shumë të ngjarë kur baza e shtratit tuaj të thonjve është e dëmtuar.

Komplikimet më të zakonshme të lëndimeve të shtratit të thonjve janë thoi i grepit apo i ndarë. Një thua grepi ndodh kur thoi juaj nuk ka mbështetje të mjaftueshme kockore dhe kthesa rreth gishtit tuaj. Mund të kurohet duke hequr thoin tuaj dhe duke prerë disa nga matrica e thonjve, e cila është indi mbi të cilin mbështeten thonjt.

Një thua i ndarë ndodh sepse thoi juaj nuk mund të rritet mbi indet e mbresë. Duhet trajtuar duke hequr thoin që është rritur tashmë dhe duke trajtuar ose hequr mbresën në mënyrë që thoi i ri të rritet siç duhet.

Nëse të gjithë ose një pjesë e thonjve tuaj hiqen, ajo do të rritet përsëri. Duhet afërsisht një javë që një thua të fillojë të rritet dhe tre deri në gjashtë muaj që të rritet plotësisht. Pasi të hiqet thoi, do të duhet të mbani të mbuluar majën e gishtit ndërsa thoi juaj fillon të rritet përsëri.

Trajtimi i shtratit të thonjve në shtëpi

Shumë dëmtime në shtratin e thonjve kërkojnë mjekim. Sidoqoftë, ka disa hapa që duhet të ndërmerrni para se të vizitoni mjekun kur dëmtoni shtratin e thonjve:

  • Hiqni të gjitha bizhuteritë nga duart tuaja. Nëse gishti juaj është shumë i fryrë për të vendosur një unazë, telefononi menjëherë mjekun tuaj.
  • Lani lehtë lëndimin, veçanërisht nëse është gjakderdhje.
  • Vendosni një fashë nëse është e nevojshme.

Kur të vizitoni mjekun

Nëse dëmtimi juaj është i vogël, mund të jeni në gjendje ta trajtoni atë në shtëpi. Për shembull, nëse hematoma juaj subunguale është e vogël (një e katërta e madhësisë së gthoit ose më pak), nuk keni nevojë të vizitoni mjekun. Përveç kësaj, nëse thoi juaj është hequr plotësisht dhe shtrati i thonjve ose pjesa tjetër e gishtit nuk është dëmtuar, mund të mos keni nevojë që të bëni vizitë tek mjeku.

Nëse keni një prerje të thellë në shtratin tuaj të thonjve, duhet të vizitoni mjekun, veçanërisht nëse gjakderdhja nuk ndalet. Hematomat subunguale që mbulojnë më shumë se një të katërtën e thonjve tuaj gjithashtu kanë nevojë për trajtim mjekësor.

Nëse gishti juaj është shumë i fryrë ose i dhimbshëm, ose nëse mendoni se është i thyer, duhet të shihni mjekun tuaj për të bërë një vlerësim.

 

Burimi: healthline.com