Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Lëndimet dhe problemet e thonjve

Problemet e vogla të thonjve të gishtave të duarve dhe atyre të këmbëve janë të zakonshme. Në një kohë ose në një tjetër, pothuajse të gjithëve u janë kapur thonjt për diçka, duke i bërë ato që të shqyen, ose ka thyer një gisht në një derë, duke lënë gjak nën thonj. Këto lloj dëmtimesh mund të jenë mjaft të dhimbshme por zakonisht nuk janë serioze. Shpesh mund të lehtësoni dhimbjen dhe të parandaloni infeksionin e problemeve të vogla të thonjve në shtëpi.

Normalisht, thonjtë e gishtave të dorës rriten rreth një të dhjetën e një milimetri çdo ditë. Ndërkaq, thonjt e gishtave të këmbëve rriten me rreth gjysmën ose një të tretën e atyre të këmbëve. Mplakja dhe sëmundjet që ulin rrjedhjen e gjakut në duar dhe këmbë mund të ngadalësojnë rritjen e thonjve.

Ndryshimet e zakonshme të thonjve përfshijnë:

 • Ndarja, qërimi apo çarja e thonjve. Këto janë probleme të zakonshme që zhvillohen kur duart tuaja shpesh janë të ekspozuara ndaj ujit, sapunëve të fortë dhe kimikaleve të tjera. Ju mund të jeni në gjendje të parandaloni disa nga këto probleme nëse përdorni locion dhe shmangni në mënyrë të përsëritshme futjen e tyre në ujë.
 • Ndryshimet e ngjyrave.
  • Shenjat e vogla të bardha (leuconychia) shpesh shfaqen pas dëmtimeve të vogla. Mund të zgjasin me javë ose muaj dhe zakonisht largohen vetëvetiu.
  • Është e zakonshme që një thua të bëhet e zezë pas një dëmtimi. Ngjyra e zezë ose vjollcë-e zezë është shkaktuar nga gjaku nën thua dhe do të largohet me kohë gjersa dëmtimi shërohet.
  • Ngjyra e zezë, kafe ose vjollcë nën një thua që nuk është lënduar mund të shkaktohet nga melanoma.
 • Ndryshimet në formën ose strukturën e thonjve, të cilat mund të ndodhin për një larmi arsyesh. Disa ndryshime të thonjve, siç është formimi i kreshtave, janë normale gjerëse ato i nënshtrohen procesit të mplakjes. Thonjt e trashë, të brishtë ose të errët janë më të zakonshëm tek të njerëzit e moshës së shtyer që kanë qarkullim të dobët.
 • Thonjtë e rrënjosur, të cilat shpesh shkaktohen nga zvogëlimi i pahijshëm, këpucët e ngushta ose trashëgimia. Thonjtë tuaj mund të rriten në lëkurën përreth, duke shkaktuar dhimbje, ënjtje dhe infeksion. Në raste të rralla, një thithje mund të zhvillohet nën një thua (abscesi subungual).
 • Ndarja nga shtrati i thoit. Sapo thoi i juaj të ndahet nga shtrati i tij, për çfarëdo arsye, nuk do të rihapet. Thonjtë rriten ngadalë. Duhen rreth 6 muaj për thonjtë e duarve dhe deri në 18 muaj për ato të këmbëve që të rriten përsëri të ngjitura në shtratin e tyre.
 • Infeksioni dhe reaksionet alergjike. Këto janë probleme të zakonshme të shkaktuara nga thonjtë artificial.
 • Infeksione kërpudhore të thonjve, të cilat mund të ndryshojnë në pamje, në varësi të llojit të kërpudhave që infektojnë thoin ose vendndodhjen e infeksionit. Nuk është e pazakontë që infeksionet kërpudhore të thonjve të ndjekin infeksionet e këmbëve të atletit. Problemet e thonjve gjithashtu mund të shkaktohen nga:

 

Problemet e thonjve mund të shkaktohen edhe nga:

 • Lëndimi i thoit
 • Varja e thoit, e cilt mund të shkaktoj një infeksion të vogël pranë thonjve tuaj (paronychia), duke bërë që lëkura rreth thonjve të bëhet e fryrë dhe e tendosur.
 • Lyerje e thonjve, e cila mund të çojë në majë të gishtave që janë të kuq dhe të lënduar dhe kutikulat që rrjedhin gjak. Lyerja e thonjve gjithashtu rrit mundësinë e infeksioneve bakteriale rreth shtretërve tuaj të thonjve dhe poashtu gojën tuaj.
 • Efektet anësore të ilaçeve, të tilla si kimioterapia dhe ilaçet antimalariale.
 • Sëmundjet e lëkurës, të tilla si psoriasis ose ekzemë.
 • Rritjet e lëkurës, të tilla si lythat, cistat ose molet.
 • Sëmundje të tjera të tilla si sëmundja e Addison, sëmundja arteriale periferike ose infeksioni HIV.

Kontrolloni simptomat tuaja për të vendosur nëse dhe kur duhet të vizitoni mjekun.

 

Burimi: healthlinkbc.ca