Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Ju pyetët: Pse heqësi i llakut për thonj i lëndon thonjt e mi?

Si flokët në kokët tuaja, shtresa e jatshme apo “pllaka” e thoit të gishtit është i vdekur. Kjo është arsyeja pse ju mund ta kapni majën e saj pa ndjerë dhimbje. Por nën thoin tuaj qëndron një rrjet delikat i mbaresave nervore të ndjeshme dhe enëve të gjakut, thotë Dr. Jessica Krant, asistente profesore klinike e dermatologjisë në Qendrën Mjekësore SUNY Downstate dhe themeluese e praktikës së Artit të Dermatologjisë në New York City.

Si mburoja të vogla, pllakat tuaja të thonjve shërbejnë si një pengesë mbrojtëse midis botës së jashtme dhe atyre nervave dhe enëve, thotë Krant. Nëse ndjeni dhimbje pasi keni aplikuar heqësin e manikyrit – ose pas ndonjë trajtimi tjetër të thonjve – kjo është një shenjë që thonjt tuaj janë dëmtuar deri në atë pikë sa nuk po shërbejnë më si një pengesë efektive, shpjegon ajo.

“Manikyrimi i tepërt ose mbytja e zgjatur e thonjve me lustër, xhel ose akrilikë mund të çojë në hollimin dhe dobësimin e pllakës së thonjve, gjë që e shndërron sipërfaqen mbrojtëse të thonjve në një mbështjellës celofani më shumë sesa në një mbështjellës të fortë”, thotë ajo.

Në veçanti, trajtimet e manikyrëve “xhel” mund të jenë problematike. Për një gjë, ato shpesh përfshijnë grisje ose pastrim të thonjve para se të aplikoni – një proces që Krant thotë se mund të dëmtoj thoin, të dëmtoj mishin poshtë tij ose të shkaktoj trauma në indet përreth tij.

Gjithashtu, llak gelli është i vështirë për tu hequr. Ndërsa kjo është pjesë e apelit, mund të jetë gjithashtu pjesë e problemit, thotë Dr. Andrea Chen, një dermatolog i çertifikuar me bazë në Boca Raton, Fla. Në një studim që shfaqet në Journal of Cosmetic Dermatology, Chen dhe kolegët e lidhën aplikimin dhe heqjen e manikyrit me gell për dobësinë, brishtësinë dhe rrallimin e thonjve – të gjitha këto mund të çojnë në ndjeshmëri, thotë ajo.

Në mënyrë që të hiqni llakun e xhelit, prodhuesit rekomandojnë thithjen e thonjve të trajtuar për 10 deri në 15 minuta në një pastrues që përfshin aceton, thotë Chen. Por në praktikë, njerëzit (dhe manikyristët) shpesh heqin lëkurën ose pastrojnë xhel-llak për të shpejtuar gjërat. “Kjo ka të ngjarë të shkaktojë më shumë dëmtime dhe rrallime të thonjve”, thotë ajo. Në të njëjtën kohë, acetoni në vetvete mund të jetë irritues, dhe kështu mund të çojë në dhembje ose dhimbje pas njomjes. Nëse jeni duke ndjekur udhëzimet në shishen tuaj të pastruesit të lustrës dhe ende po ndjeni dhimbje ose ndjeshmëri, ju ndoshta duhet të ndaloni së përdoruri atë produkt, këshillon Chen.

Arkivimi elektrik, zmerilimi, gërvishtja ose zbrazja gjithashtu mund të rezultojë në ndjeshmëri, thotë Dr. Dana Stern, një dermatolog i çertifikuar nga bordi me seli në New York City. Ajo sugjeron të qëndroni larg këtyre praktikave agresive nëse ndieni ndonjë dhimbje. Ajo gjithashtu rekomandon që të aplikoni një shtresë bazë nën manikyrin tuaj të thonjve. Jo vetëm që kjo mund ta mbrojë gozhdën tuaj nga dëmtimi, por gjithashtu ndihmon në përmirësimin e aderimit të lustrës tuaj, thotë ajo.

Së fundmi, është një ide e mirë të lini thonjtë tuaj të “marrin frymë” ndërmjet periudhës së trajtimit. “Pllaka e thonjve është një pengesë aktive e shkëmbimit që transmeton oksigjen, lagështi dhe lëndë ushqyese”, shpjegon Krant. Sa më gjatë të mund të qëndroni pa lustrues – “disa ditë ose javë, nëse është e mundur” – aq më të shëndetshëm do të jenë thonjtë tuaj, thotë ajo.

Ajo gjithashtu rekomandon hidratimin e thonjve tuaj çdo ditë. “Shumë çështje të thjeshta të thonjve krijohen nga tharja e tepërt dhe manikyrimi i tepërt”, thotë ajo. Sidomos kur ajri është i thatë, locionet e trasha hidratuese (ose edhe vazelina) janë miqtë më të mirë të thonjve tuaj.

 

Burimi: time.com