Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Ju pyetët: A është kafshimi i thonjve tuaj gjë e rrezikshme…

Ju e bëni atë gjerërsa jeni duke lexuar emaillët ose duke shikuar televizion; maja e një gishti zvarritet midis dhëmbëve dhe ju gëlltisni për disa minuta para se të shihni veten duke bërë një gjë të tillë. Nëna e juaj gjithmonë ju thoshte se ishte një zakon i keq, dhe ju shqetësoheni nëse kolegët tuaj u heqin sytë shifrave tuaja të copëtuara. Por a është vërtet e rrezikshme kafshimi i thonjve?

“Po, dhe për një numër arsyesh të ndryshme”, thotë Richard Scher, MD, një ekspert mbi çrregullimet e thonjve në Kolegjin Mjekësor Weill Cornell dhe anëtar i Akademisë Amerikane të Dermatologjisë.

Si fillim, thonjt tuaj mbajnë të gjitha llojet e mikrobeve. Në veçanti, një familje bakteresh të quajtur enterobacteriaceae – e cila përfshin salmonelën dhe E. coli – ka tendencë të lulëzojë në çarjen komode poshtë majave të thonjve tuaj, shpjegon Scher. Kur kafshoni thonjt tuaj, ato baktere përfundojnë në gojën dhe zorrën tuaj, ku mund të shkaktojnë infeksione gastro-intestinale që çojnë në diarre dhe dhimbje barku.

Kafshimi afatgjatë dhe i zakonshëm i thonjve gjithashtu mund të shkaktoj nga një lloj infeksioni të quajtur paronychia, thotë Scher. Lotët ose gërvishtjet në lëkurën e majave të gishtave lejojnë që llojet e baktereve ose majave të futen brenda. Të dyja shkaktojnë ënjtje, skuqje dhe një grumbullim të maces rreth dhe nën thonjt, e cila duhet të kullohet në mënyrë kirurgjikale dhe të trajtohet me antibiotikë ose agjentë antifungal, shpjegon ai.

Nëse infeksioni është bakterial, thoi gjithashtu mund të bëhet i butë dhe mund të përjetoni dhimbje. “Ju do ta shihni atje ku çdo majë të gishtit ndizet”, shton Scher.

Virusi i lythave HPV është gjithashtu një infeksion i zakonshëm midis thonjve, thotë Chris Adigun, MD, një dermatolog në NYU Langone Medical Center. Pas infektimit të gishtërinjve, këto lytha mund të përhapen në gojën dhe buzët tuaja, shton Adigun.

Rreziqet e kafshimit të thonjve shtrihen edhe në dhëmbët tuaj. “Kafshimi i vazhdueshëm mund të çojë në okluzion të dobët dentar, kështu që dhëmbët e biterit zhvendosen nga pozicioni ose bëhen të çuditshëm,” thotë Scher. Ata që kafshojnë thonjt gjithashtu vuajnë nga nivele më të larta të sëmundjes së mishit të dhëmbëve dhe infeksionit, shton ai.

Atëherë, si e lë këtë zakon? Për shumë njerëz, kafshimi i thonjve është një manifestim i stresit ose çrregullimeve psikologjike.

“Të dy kanë tendencë të shkaktojnë kërcëllimë të dhëmbëve, dhe thonjt tuaj janë një mbrojtës i dobishëm.” Do ta keni të vështirë të ndaleni pa ndihmë nga një psikiatër ose profesionist i shëndetit mendor, thotë ai. Nëse zakoni juaj është i butë, Scher thotë se ka produkte pa recetë që mund të përhapni në thonjt tuaj që kanë një shije të hidhur. “Shija të kujton të mos kafshosh”, shpjegon ai.

 

Burimi: time.com