Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Gojdhëna për rënien e flokëve që nuk duhet t’ju besoni

Nëse jeni duke përjetuar rënie të flokëve, gjëja e fundit që dëshironi është të bombardoheni me dezinformata që do t’ju bëjnë të panikoheni edhe më shumë, vetëm stresi që përjetoni mund t’ju bëjë të dëshironi të hiqni të gjitha flokët. Por e vërteta është se ka shumë mite rreth shkaqeve të rënies së flokëve.

Midis rutinës së supozuar të kujdesit për flokët dhe pretendimeve të rreme për marrëdhënien midis rënies së flokëve, gjinisë dhe gjenetikës, ka shumë për të zbuluar. Pra, tani do të hedhim poshtë katër nga mitet më të zakonshme të humbjes së flokëve një herë e përgjithmonë.

  • Larja e tepërt e flokëve shkakton rënien e flokëve

Nëse keni flokë të yndyrshëm ose jeni thjesht dëshironi të lani flokët shpesh, mund të keni dëgjuar që stilistët e flokëve thonë se larja e përditshme e flokëve do të çojë në flokë të tharë dhe të pajetë. Ndoshta keni dëgjuar edhe se larja e shpeshtë e flokëve do të çojë në rënie të flokëve. E vërteta është se nuk ka asnjë provë për ta vërtetuar këtë. Në fakt, provat sugjerojnë se larja e rrallë e flokëve ka më shumë gjasa të shkaktojë rënie të flokëve.

Sipas klinikës Mayo, folikuliti ose inflamacioni i folikulave të flokëve të shkaktuar nga bakteret ose kërpudhat mund të çojë në humbje të përhershme të flokëve. Kur vaji, grumbullimi i produkteve kosmetike, qelizat e vdekura të lëkurës dhe thekonet mbeten në lëkurën e kokës pa u pastruar, ju jeni në një rrezik më të lartë të zhvillimit të dermatitit ose acarimit të lëkurës që mund të çojë në folikulit dhe humbje të flokëve.

Pra, nëse vëreni që flokët të bien në dush, mos u frikësoni. Një person humbet mesatarisht nga 50 deri në 100 fije në ditë. Nëse duart tuaja janë të mbuluara me flokë pas larjes me shampo, ka të ngjarë të jetë shumë normale. Nëse mendoni se është e tepruar, kërkoni një trikolog të licencuar ose dermatolog i cili mund t’ju ndihmojë të përcaktoni nëse jeni duke përjetuar në të vërtetë një formë të rënies së flokëve.

  • Stresi mund të shkaktojë rënie të përhershme të flokëve

Dihet gjerësisht se rënia e flokëve mund të jetë rezultat i durimit të një periudhe stresuese në jetën tuaj. Sipas klinikës Mayo, rënia e flokëve që lidhet me stresin vjen në tre forma: Telogen Effluvium, ku stresi bën që folikulat e flokëve të hyjnë në një fazë pushimi dhe përfundimisht të bien; Trichotillomania, që është një kërkesë e parezistueshme për të hequr flokët; dhe Alopecia Areata, ku sistemi imunitar sulmon folikulat e flokëve dhe bën që ato të bien.

Dhe nëse keni përjetuar ndonjë nga këto, ndoshta ju është thënë se humbja e flokëve do të ishte e përhershme. Ndërsa ka raste kur humbja e flokëve të shkaktuar nga stresi mund të jetë e përhershme, Klinika Mayo deklaron se është e mundur që flokët të rriten përsëri nëse stresi juaj është në një nivel të menaxhueshëm.

  • Rënia gjenetike e flokëve vjen nga ana nënës tuaj

Ndoshta keni dëgjuar se predispozicioni ndaj rënies së flokëve diktohet nga gjenetika në familjen e nënës suaj. Kjo shpesh besohet të jetë e vërtetë, veçanërisht në lidhje me tullacën e tipit mashkullor (një formë e alopecisë), ku linja e flokëve të një mashkulli tërhiqet përveç rrallimit të flokëve në majë të kokës.

Por sipas klinikës Mayo, kjo nuk është e vërteta e plotë. Ndërsa ky lloj i rënies së flokëve rezulton nga gjenetika, Klinika Mayo thotë se mund të vijë nga cilado anë e familjes, nëse jo nga të dyja anët. Mund të fillojë në çdo moment pas pubertetit, dhe sa përparon varet nga gjenetika.

  • Rënia e flokëve është më e zakonshme për meshkujt

Nuk është sekret që rënia e flokëve tek meshkujt është një temë më e diskutuar sesa rënia e flokëve tek femrat, por kjo nuk do të thotë se ajo prek vetëm meshkujt. Në fakt, Klinika e Cleveland-it thotë se rreth 50 për qind e grave do të përjetojnë një lloj rënie të flokëve gjatë jetës së tyre. Rreth një e treta e këtyre grave do të përjetojnë rënie të flokëve të modelit femëror (flokët hollohen në sasi të konsiderueshme).

Ndërsa të gjitha gratë mund të përjetojnë një lloj rënieje të flokëve, ato që janë më të prirura për të janë gratë mbi moshën 40 vjeç, gratë që sapo kanë lindur, ato që mbajnë modele flokësh me shumë shtrëngim dhe gratë në menopauzë.

Burimi: Lorealparisusa.com