Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Çka i shkakton mollëzat e fundosura dhe a mund të trajtohen ato?

Faqet e fundosura ndodhin kur nuk keni shumë ind (mish) midis zigomës tuaj (harkut kockor të faqes suaj nën sy) dhe mandibulës (kockës së nofullës së poshtme). Si gratë ashtu edhe burrat mund t’i kenë.

Faqet e fundosura shpesh i atribuohen procesit të plakjes, gjë që ju bën të humbni dhjamin e fytyrës. Faqet e holla mund të jenë rezultat i faktorëve të tjerë, duke përfshirë:

 • sëmundjet
 • dietat
 • zakonet personale
 • mjedisi

Vazhdoni të lexoni për të mësuar në lidhje me të gjitha shkaqet e faqeve të fundosura dhe çfarë mund të bëni në lidhje me to.

Faqet e fundosura dhe mplakja

Ndërsa plakemi, ne humbasim dhjamin nënlëkuror nga rreth syve dhe gojës. Subkutane do të thotë yndyrë që është vetëm nën sipërfaqen e lëkurës. Për shkak se struktura jonë e kockave nuk ndryshon, kjo mund të rezultojë në faqet e fundosura.

Faqet e fundosura dhe sëmundja

Faqet e fundosura mund të jenë gjithashtu një simptomë e një gjendje të rëndë shëndetësore, të tilla si:

 • EDS vaskulare (sindroma Ehlers-Danlos). Kjo gjendje e trashëguar ndikon në indet lidhëse në trup dhe shkaktohet nga defekte të kolagjenit.
 • Lipoatrofia. Kur një humbje e dhjamit nënlëkuror ndikon në fytyrë, kjo rezulton në faqet e fundosura dhe palosjet e fytyrës dhe dhëmbëzimet. Shkaku më i zakonshëm shoqërohet me HIV (virusi i mungesës së imunitetit njerëzor).
 • Çrregullime të ngrënies (bulimia, anoreksi, etj.). Këto çrregullime mund të rezultojnë në tipare të zbrazëta të fytyrës, të tilla si faqet e fundosura.
 • Tuberkulozi. Faqet e fundosura mund të jenë simptomë e gjendjeve të përparuara të tuberkulozit.

Faqet e zhytura dhe dieta

Një dietë e dobët mund të çojë në kequshqyerje e cila mund të rezultojë në humbjen e yndyrës nënlëkurore në faqet tuaja.

Dehidrimi gjithashtu mund t’i japë faqeve një pamje të zbrazët.

Faqet e zhytura dhe zakonet personale

Zakonet personale dhe mënyra e jetesës mund të ndikojnë në pamjen e faqeve dhe fytyrës tuaj, duke përfshirë:

 • të jesh pirës i duhanit
 • pjesëmarrja në ushtrime ekstreme që zvogëlojnë dhjamin në trup (dhe fytyrë)
 • mos fjetja mjaftueshëm

Faqet e zhytura dhe ambienti

Nëse fytyra juaj shpesh është e ekspozuar ndaj kushteve të vështira të motit, lëkura juaj mund të humbasë elasticitetin, duke rezultuar në faqet e fundosura.

Trajtim mjekësor për faqet e fundosura

Për t’i dhënë faqeve tuaja një pamje më të plotë, një ofrues i trajnuar i kujdesit shëndetësor mund të përdorë mbushës të fytyrës me injeksion. Në varësi të produktit të përdorur, këto mbushës mund të zgjasin nga disa muaj deri në disa vjet.

Mbushësit më të njohur përfshijnë acidin hialuronik (HA) dhe polimetilmetakrilatin (PMMA).

Një kirurg plastik gjithashtu mund të përdorë liposuksionin për të marrë yndyrë nga një pjesë tjetër e trupit tuaj dhe ta injektojë atë në faqet tuaja si mbushës.

Ilaçet shtëpiake për faqet e fundosura

Shtoni një lugë çaji xhel aloe vera në dietën tuaj ditore

Për të adresuar faqet e fundosura, konsideroni të shtoni aloe vera në rutinën tuaj ditore. Një studim i vitit 2009Burimi i Besuar i grave tregoi përmirësimin e elasticitetit të fytyrës duke konsumuar një lugë çaji xhel aloe vera çdo ditë për 90 ditë.

Provoni ushtrime të fytyrës

Ju mund të jeni në gjendje të ktheni faqet tuaja të fundosura duke tonifikuar muskujt e fytyrës me ushtrime specifike të fytyrës. Një studim 8 javë Burimi i Besuar i përfunduar në 2018 tregoi se njerëzit që bënin 30 minuta ushtrime të fytyrës çdo ditë kishin fytyra më të forta dhe më të reja.

Një shembull i një ushtrimi në fytyrë është të mbyllni gojën dhe më pas të mbushni faqet me aq ajër sa mund të mbani. Mbajeni ajrin për 45 sekonda të plota dhe më pas lëshojeni ngadalë.

Udhëtimi

Edhe pse shpesh një shenjë e plakjes natyrore, faqet e fundosura mund të jenë rezultat i faktorëve të tjerë, duke përfshirë:

 • sëmundje, të tilla si EDS vaskulare, lipoatrofi dhe tuberkuloz
 • kequshqyerja ose dehidrimi
 • stilin e jetës, të tilla si përdorimi i rëndë i duhanit ose ushtrime ekstreme

Faqet e fundosura mund të adresohen nga një kirurg plastik me mbushës. Ka edhe ilaçe shtëpiake që mund të jenë efektive si konsumimi i xhelit të aloe veras dhe bërja e ushtrimeve të fytyrës.

 

Burimi: healthline.com