Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Çka është dendësia e flokut dhe pse është e rëndësishme

Flokët mund t’i kategorizoni në shumë mënyra – sipas gjatësisë, ngjyrës, strukturës, vrazhdësisë ose dendësisë së tyre. Dendësia e flokëve tuaj i referohet sa fijeve të flokëve rriten për inç katror të kokës tuaj.

Dendësia e flokëve është një faktor që përcakton se si t’i modeloni më mirë flokët.

Nuk është e nevojshme të dilni nga një mikroskop dhe të filloni të numëroni fijet individuale. Thjesht të kesh një ide të përgjithshme nëse dendësia e flokëve është në anën e hollë ose të trashë mund të të ndihmojë të përcaktosh se çfarë lloji të produkteve të flokëve duhet të përdorësh.

Le të shqyrtojmë se si mund ta kuptoni dendësinë e flokëve tuaj në shtëpi. Ne gjithashtu do të hedhim një vështrim se cilat lloje të prerjeve dhe produkteve janë më të përshtatshme për llojin e dendësisë së flokëve.

Cila është dendësia tipike e flokëve?

Zakonisht kemi 80,000 deri 120,000 qime të Burimit të Besuar në lëkurën e kokës. Dendësia e flokëve tuaj është zakonisht më e larta në kulmin tuaj, zona në pjesën e prapme të kokës tuaj e njohur gjithashtu si kurora juaj.

Dendësia e flokëve ndryshon shumë nga personi në person dhe ka tendencë të ndryshojë nga përkatësia etnike.

Nuk ka diçka të tillë si një dendësi e flokëve shumë e lartë ose shumë e ulët, dhe dendësia e flokëve tuaj nuk është tregues i shëndetit tuaj të përgjithshëm. Sidoqoftë, njerëzit me mangësi ushqyese mund të përjetojnë humbje të flokëve që zvogëlon dendësinë e përgjithshme të flokëve.

Një studim i vitit 2017 Burimi i Besuar krahasoi dendësinë e flokëve të njerëzve me origjinë Hispanike me ato me origjinë Afrikane ose Kaukaziane. Studimi zbuloi se njerëzit me origjinë afrikane kishin dendësinë më të ulët të flokëve dhe kaukazianët kishin më të lartën.

Studiuesit gjetën dendësitë e mëposhtme të flokëve në kurorat e kokave të pjesëmarrësve:

Etniciteti Dendësia e flokëve (qime për inç katror)

Kaukazian 1,458

Hispanik 1,148

Afrikane 961

Një tjetër studim Burimi i Besuar shikoi dendësinë tipike të flokëve të të rriturve Thai dhe zbuloi se dendësia e flokëve ndryshonte gjithashtu nga mosha.

Këta studiues vëzhguan dendësitë e mëposhtme të flokëve në kurorë:

Mosha Dendësia e flokëve (qime për inç katror)

20–29 1,064

30–39 1,057

40–49 1,047

50–59 1,020

60–69 1,004

Përcaktimi i dendësisë së flokëve

Mënyra më e saktë – por më pak praktike – për të matur dendësinë e flokëve tuaj është duke numëruar fijet individuale në një seksion 1 inç me 1 inç të kokës suaj.

Studiuesit zakonisht përdorin një teknikë të imazhit të quajtur trikoskopi në mjediset e laboratorit për ta arritur këtë.

Metoda standarde e artë për të matur dendësinë e flokëve është me një fototrikogram, një teknikë imazherie që lejon studiuesit të matin dendësinë e flokëve dhe fazën e rritjes së secilës qime individuale.

Matja e dendësisë së flokëve në shtëpi

Një mënyrë më praktike për të marrë një ide të përgjithshme të dendësisë së flokëve tuaj në shtëpi është përmes një inspektimi vizual.

Nëse mund ta shihni skalpin tuaj të kokës pa lëvizur flokët, dendësia e flokëve ka të ngjarë në skajin e poshtëm. Nëse keni nevojë të lëvizni pak flokët për të parë lëkurën e kokës, dendësia juaj ndoshta është diku në mes. Nëse është e vështirë të shohësh lëkurën e kokës, dendësia e flokëve ka të ngjarë të jetë e lartë.

Një tjetër provë që është e popullarizuar në internet është testi i bishtit. Testi funksionon duke i vendosur flokët në bisht dhe duke matur perimetrin.

Ju mund ta merrni me mend dendësinë e flokëve tuaj bazuar në sa e trashë është bishti juaj dhe duke e krahasuar me tabelën vijuese:

Perimetri i bishtit të flokëve Dendësia e flokëve

Më pak se 2 inç I ulët

2-3 inç Mesatare

4 inç i lartë

Ky test mund t’ju japë një ide të përafërt të dendësisë së flokëve tuaj, por trashësia e secilës prej qimeve tuaja individuale gjithashtu luan një rol në përcaktimin e trashësisë së bishtit tuaj. Sigurisht, ajo funksionon vetëm nëse keni flokë aq kohë sa të vendosni bishtin.

Nëse ende keni probleme për të përcaktuar densitetin e flokëve, mund të provoni të pyesni një stilist ose floktar.

Çfarë do të thotë dendësia e flokëve tuaj për kujdesin e flokëve tuaj

Njohja e densitetit të flokëve mund t’ju ​​japë një ide se çfarë lloji të modeleve të flokëve dhe produkteve të flokëve do të funksionojnë më mirë për llojin tuaj të flokëve.

Mbani në mend se vrazhdësia, gjatësia dhe struktura e flokëve tuaj, si dhe stili juaj individual luajnë gjithashtu një rol.

Dendësia e ulët

Nëse keni dendësi të ulët të flokëve, mund të dëshironi të shmangni produktet e rënda që rëndojnë flokët tuaj si vajrat e rëndë dhe kondicionerët.

Shikoni për produkte që mund të shtojnë vëllim në flokët tuaj si shampo volumizuese, shampo e thatë dhe mousse.

Stilet e flokëve që shtojnë më shumë vëllim në flokët tuaj mund t’ju ​​ndihmojnë t’i jepni flokëve pamje më të trashë. Shumë stilistë rekomandojnë t’i përmbahen prerjeve me vija të topitura dhe minimizimin e shtresave.

Dendësia mesatare

Nëse dendësia e flokëve tuaj bie diku në mes, nuk keni nevojë të bëni shumë për të ndryshuar vëllimin e flokëve tuaj.

Ju mund të përqendroheni në produkte që ndihmojnë në mbajtjen e flokëve tuaj të shëndetshëm ndërsa eksperimentoni me modele dhe produkte të ndryshme.

Densitet i lartë

Nëse keni një dendësi më të lartë të flokëve, mund t’ju duhen produkte më të rënda për stilimin si xhel dhe gjalpë që flokët tuaj të ngjiten dhe t’i mbani ato nën kontroll. Serumet dhe vajrat mund të ndihmojnë në zvogëlimin e cërcërrjes.

Stilet e flokëve që heqin pjesën më të madhe mund të funksionojnë më së miri për ju. Shtresëzimi mund të ndihmojë që flokët tuaj të japin një iluzion për të qenë më të hollë, dhe shumë stilistë rekomandojnë të shmangni prerjet e prera.

A mund të rrisni densitetin e flokëve?

Ashtu si shumë aspekte të tjera të flokëve – si ngjyra dhe struktura e tyre – dendësia e flokëve përcaktohet nga gjenetika. Flokët tuaj rriten nga një pjesë e lëkurës tuaj të quajtur gjëndër e flokëve. Ju nuk mund ta ndryshoni numrin e gjëndrave të flokëve që keni.

Operacionet e mbjelljes së flokëve mund të ndihmojnë në mbulimin e zonave të vogla të rritjes së flokëve, por nëse keni lindur me dendësi të ulët të flokëve, aktualisht nuk ka asnjë mënyrë për ta ndryshuar atë.

Ju mund të ndihmoni në maksimizimin e potencialit tuaj të densitetit të flokëve duke ngrënë një dietë të shëndetshme.

Diete e shendetshme

Nëse keni një ose më shumë mangësi ushqyese, mund të përjetoni rënie të flokëve ose rrallim të flokëve tuaj. Sigurimi që po hani një dietë të ekuilibruar mirë me një marrje adekuate të proteinave mund t’ju ​​ndihmojë të parandaloni mungesat që mund të ndikojnë në rritjen e flokëve.

Disa lëndë ushqyese që luajnë një rol në rritjen e flokëve përfshijnë:

  • biotina
  • proteina
  • vitaminë C
  • vitamina A
  • Vitamina B
  • vitamina D
  • vitamina E
  • hekur
  • zinku

Transplanti FUT dhe FUE

Transplantimi i njësisë folikulare (FUT) dhe operacioni i ekstraktimit të njësisë folikulare (FUE) janë dy metoda të mbjelljes së flokëve.

Në mënyrë tipike, folikulat merren nga një pjesë e kokës tuaj dhe transplantohen në zonat e kokës tuaj që janë duke u tullacuar ose kanë dendësi të dobët të flokëve.

Gjatë operacionit FUT, një kirurg pret një rrip lëkure, zakonisht nga pjesa e pasme e kokës, dhe pastaj heq gjëndrat individuale. Gjatë FUE, kirurgu heq folikulat individuale direkt nga skalpi.

Udhëtim

Dendësia e flokëve tuaj është numri i fijeve të flokëve që rriten nga çdo inç katror i kokës suaj.

Dendësinë e flokëve mund ta vlerësoni në shtëpi duke ekzaminuar lëkurën e kokës ose duke matur perimetrin e bishtit të bishtit. Nëse nuk jeni të sigurt se cila është dendësia e flokëve tuaj, mund të provoni të pyesni një stilist.

Nëse keni një dendësi të ulët të flokëve, mund të dëshironi të qëndroni te produktet e flokëve dhe modelet e flokëve që shtojnë vëllim. Nëse dendësia e flokëve tuaj është në skajin më të lartë, mund të dëshironi të përqendroheni në zvogëlimin e vëllimit.

 

Burimi: healthline.com