Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Çka duhet fëmijët të dijnë rreth kujdesit ndaj thonjve

Për shkak se thonjt tuaj janë të rëndësishëm dhe madje mund të ndihmojnë një mjek të zbulojë nëse jeni i shëndetshëm apo jo, është e rëndësishme të kujdeseni mirë për to. Nuk është aq e vështirë. Këtu janë disa gjëra që mund t’i bëni dhe disa që nuk duhet t’i bëni rreth kujdesit të thonjve të dorës dhe atyre të këmbës.

 

Gjërat që mund t’i bëni:

 • T’i mbani ato të shkurtra dhe të pastra. Përdorni një prerëse të mirë thonjsh ose një gërshërë të vogël thonjsh për t’i prerë ato çdo një javë ose dy. Nëse i lejoni thonjtë tuaj të rriten shumë, ka shumë të ngjarë të prishen dhe të marrin mikrobet nën to që mund t’ju bëjnë të sëmurë.
 • T’i prisni ato në formën e majës së gishtit, pak si në formë të drejtë, por pak rrotull anash, në mënyrë që ato të jenë të forta.
 • T’i prisni thonjtë tuaj drejtpërdrejt, duke përdorur një pirg të caktuar për thonjt e këmbëve. Kjo do të ndihmojë në parandalimin që thonjt të rriten nën lëkurë.
 • Disa njerëz përdorin limë për të rregulluar skajet e thonjve të tyre. Sigurohuni që lima nuk është i vjetër dhe me grimca pluhuri. Do të funksionojë më mirë nëse është e re. Fërkojeni mbrapa dhe me radhë shumë butësisht përgjatë fundit të limës tuaj për të hequr çdo skaj të përafërt.
 • Pyesni nënën ose babin tuaj për ndihmë nëse nuk dini se si të shkurtoni thonjtë tuaj.
 • Thani duart vërtetë mirë pasi t’i keni larë, ose t’i lagni.
 • Fërkoni locion në thonjtë tuaj, veçanërisht kur duart tuaja ndjehen të thata.
 • Ushqimi i një diete të ekuilibruar dhe të shëndetshme i mban thonjtë tuaj të fortë.
 • Të vishni çorapet çdo ditë.
 • Të vishni papuqet e banjos në dushe publike dhe në pishinë për të parandaluar infeksionet e shkaktuara nga një kërpudhat që mund të krijohen në thonjtë tuaj.

 

Gjërat që nuk mund t’i bëni:

 • T’i kafshoni thonjtë tuaj ose vini lëkurën rreth thonjve tuaj. Mund të shkaktoj infeksion dhe dhembje!
 • T’i prisni ose shtypni gjërat me thonjtë tuaj. Kjo mund t’i dëmtojë ato.
 • T’i prisni ose t’i hiqni kutikulat, një pjesëz e lëkurës kur rritet thoi i juaj nga gishti. Kjo mund të çojë në infeksion.
 • T’i përdorni heqësin e llak-gellit m më shumë se dy herë në muaj. Është me të vërtetë e vështirë në thonjtë tuaj.
 • T’i përdorni thonjtë akrilikë (thonjtë artificialë) pasi këto mund të jenë shumë të dëmshme për thonjt tuaj dhe kështu nuk rekomandohen.
 • Të vishni këpucë shumë të ngushta, të cilat mund t’ju ​​shtrëngojnë gishtërinjtë.

Nëse keni probleme me thonjtë tuaj, pyesni prindërit tuaj që t’ju dërgojnë tek një mjek i lëkurës (dermatolog).

 

Burimi: aad.org