Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Çfarë e bën një thua të këmbës të bëhet i zi?

Thonjt e gishtave të këmbëve janë natyrshëm me ngjyrë të bardhë. Ndonjëherë ndryshimet e ngjyrave mund të ndodhin nga manikyri i thonjve, mungesat ushqyese, infeksioni ose trauma. Thonjt e zi të gishtave të këmbëve i atribuohen një sërë shkaqesh, disa prej të cilave zgjidhen vetë. Nëse thoi i juaj nuk bëhet më mirë, do të duhet të vizitoni mjekun tuaj për të përjashtuar një shkak më serioz të thonjve të këmbëve të zeza.

Çfarë i shkakton thonjt e zi të këmbës?

Thonjt e zi të këmbës mund të shkaktohen nga:

  • Një gjendje themelore mjekësore: Kjo mund të përfshijë aneminë, diabetetin, sëmundjet e zemrës ose sëmundjet e veshkave.
  • Infeksionet mikotike: Ndërsa këto shpesh duken të bardha ose të verdha, infeksionet mikotike ndonjëherë mund të shkaktojnë që thonjt të bëhen të zi për shkak të grumbullimit të mbeturinave. Thonjt e këmbëve tuaja janë veçanërisht të prekshëm nga infeksionet kërpudhore sepse ato lulëzojnë në mjedise të lagështa dhe të ngrohta.
  • Melanoma: Ky është lloji më serioz i kancerit të lëkurës, i cili shpesh shfaqet si një vend i gabuar në ngjyrë kafe të errët. Njolla të tilla mund të ndodhin edhe nën shtretërit e thonjve.
  • Trauma: Zakonisht shkaktohet nga një dëmtim, trauma në thonjt e këmbës mund të shkaktoj thyerjen e enëve të gjakut nën një thua. Gjakderdhja që rezulton nën thua duket e zezë.

Kur duhet të shihni mjekun tuaj?

Një thua i zi i këmbës nuk kërkon domosdoshmërisht vizitë te mjeku – nevoja për trajtim mjekësor varet nga shkaku fillestar. Njohja e shkakut mund t’ju ndihmojë të merrni këtë vendim. Në anën e përpjetë, nëse nuk e dini shkakun, është një ide e mirë të vizitoni mjekun tuaj vetëm në rast se thoi i zi i këmbës është shenjë e një gjendjeje të rëndë mjekësore.

Jo të gjitha rastet e kërpudhave të thonjve të këmbës kërkojnë një vizitë te mjeku. Sidoqoftë, nëse keni edhe diabet, duhet të shihni mjekun tuaj për trajtim.

Një dermatolog gjithashtu mund të ndihmojë në diagnostikimin dhe trajtimin e thonjve të zi të këmbës. Do të duhet të shihni një dermatolog nëse dyshoni për melanoma. Sidoqoftë, nëse thoi i zi i këmbës tuaj është shkaktuar nga një çështje tjetër shëndetësore themelore, siç është diabeti, atëherë do të duhet të vizitoni mjekun tuaj kryesor për të trajtuar shkakun.

Çdo thua i zi i këmbës që nuk zhduket duhet të shikohet nga një mjek. Nëse shqetësoheni për thonjt tuaj të zi të këmbës dhe nuk keni tashmë një dermatolog, mund të shikoni mjekët në zonën tuaj përmes mjetit Healthline FindCare.

A mund të shkaktojnë komplikime thonjt e zi të këmbës?

Kërpudhat e thonjve të këmbëve që nuk trajtohen mund të përhapen në të gjithë këmbët dhe pjesët e tjera të trupit. Gjithashtu mund të shkaktojnë dëmtime të përhershme të thonjve.

Komplikimet mund të lindin gjithashtu nga melanoma në thonjt e këmbës që janë gabimisht si thonjt të zi të këmbës të shkaktuara nga trauma. Është e rëndësishme të shihni mjekun tuaj nëse vini re ndonjë njollë të zezë që mund të përhapet në të gjithë thoin, ose nëse ato nuk zhduken pavarësisht nëse thonjt e këmbës iu rriten.

Cilat janë trajtimet për thonjt e zi të këmbës?

Infeksionet mikotike të gishtërinjve të këmbës janë relativisht të shërueshme në shtëpi kur detektohen herët. Pomadat, kremrat dhe lustruesit pa recetë janë zakonisht efektive. Rastet e rënda mund të kërkojnë një trajtim me recetë antifungale.

Nëse një thua i zi i këmbës është shkaktuar nga një dëmtim, vendi që rezulton nga enët e gjakut të prishura do të zhduket pasi të rritet thoi.

Gishti i zi i këmbës i shkaktuar nga trauma si pasoj e ndonjë dëmtimi zakonisht zgjidhet vetë pa trajtim. Sidoqoftë, nëse thoi i këmbës tuaj rritet dhe ende duket i zi, atëherë simptomat mund të lidhen me një shkak tjetër themelor.

Ngjyrosja e thonjve të këmbëve në lidhje me diabetin dhe kushtet e tjera shëndetësore kërkon trajtim për shkaqet themelore.

Cila është perspektiva për një thua të zi të këmbës?

Me thonjt e zi të këmbës, pamja e juaj varet kryesisht nga shkaku kryesor i simptomës. Rastet që lidhen me traumën dhe infeksionin e kërpudhave kanë pamjen më të mirë. Në këto raste, thonjt e dëmtuar rriten dhe infeksionet e kërpudhave mund të trajtohen në shtëpi.

Gishti i zi i këmbës i shkaktuar nga melanoma dhe gjendje të tjera shëndetësore janë simptomatike. Perspektiva për raste të tilla varet nga sa herët e trajtoni shkakun themelor.

Si mund të parandaloni thonjt e zi të këmbëve?

Mbajtja e thonjve tuaj të pastër dhe të thatë mund të ndihmojë në parandalimin e disa shkaqeve të thonjve të zi të këmbës. Ju gjithashtu mund të kujdeseni për të ndihmuar në parandalimin e traumës së thonjve të këmbës. Kjo përfshin veshjen e këpucëve me gishta të mbyllur kur punoni në mënyrë që thonjt tuaj të mos lëndohen nga objektet e rëna. Veshja e këpucëve të përshtatshme gjatë ushtrimit (veçanërisht vrapimi) gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin e traumës së thonjve të këmbës.

Kur bëhet fjalë për shkaqe të tjera themelore, duhet të merrni masa të tjera parandaluese. Reduktimi i ekspozimit të drejtpërdrejtë në diell në këmbët tuaja dhe mbajtja e kremit për gishtërinj mund të ndihmojë në parandalimin e melanomës. Gishti i zi i këmbës që i atribuohet çështjeve të tjera mjekësore mund të parandalohet përmes trajtimit dhe menaxhimit të duhur të gjendjes themelore shëndetësore.

 

Burimi: healthline.com