Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Arsyet dhe trajtimet për njolla të bardha në thonj

Edhe gishtat e këmbës por edhe ato të dorës zakonisht janë me ngjyrë rozë të zbehtë, me një formë gjysmëhënës më të lehtë në fund të thoit që njihet si lunula.

Pikat e bardha ndonjëherë mund të shfaqen në thonj. Kur kjo të ndodhë, ajo njihet si leuconychia e pikës. Ekzistojnë disa lloje të leukonychia.

Çfarë është leukonchia?

Leukonychia totale i referohet një gjendjeje ku e tërë pllaka e thonjve është krejtësisht e bardhë në ngjyrë.

Pikat e bardha në thonj njihen si leukonychia punktate, e cila është një lloj leukonkie e pjesshme.

Një lloj tjetër është leuconychia e pjesshme. Ekzistojnë tre lloje kryesore të leukonchisë së pjesshme:

  • Punkoni leukonjinë, e cila paraqet si njolla të vogla të bardha.
  • Leukonychia gjatësore, e cila paraqet si një brez të bardhë poshtë thoit.
  • Leukonychia e ngushtë ose e tërthort, ku një ose më shumë rreshta horizontale shfaqen përgjatë thoit, paralelisht me lunulën. Këto nganjëherë quhen edhe si vija Mees.

Arnat e lëkurës së bardhë, të njohur si leukoderma, nën thon ndonjëherë mund të japin përshtypjen e leukonychia të pjesshme.

Leukonychia mund të ndahet në dy lloje të tjera – të vërteta ose të dukshme:

Kur njolla ose vija e bardhë është shkaktuar nga dëmtimi i thoit, kjo quhet leukonchia e vërtetë. Me leukonychia e vërtetë, zonat e bardha mbeten të pa ndikuara kur të bëhet presion mbi to. Këto zona do të rriten ashtu siç bën thoi.

Leukonychia e dukshme ndodh kur shtrati nën thonj është i prekur. Me leukonychia të dukshme, shtrati i thonjve ndikon në ngjyrën e pllakës së thonjve. Do të zvogëlohet ose zhduket nën presion dhe nuk do të rritet me thonj.

Ndokush mund të ketë thonj të bardhë, pa marrë parasysh gjininë, moshën apo përkatësinë etnike.

 

Burimi: medicalnewstoday.com