Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Anatomia e flokut

Flokët janë të thjeshta në strukturë, por kanë funksione të rëndësishme në funksionimin shoqëror. Flokët janë bërë nga një proteinë e fortë e quajtur keratinë. Një gjëndër e flokëve ankoron çdo flokë në lëkurë. Kokëza e flokëve formon bazën e rrënjëve të flokëve. Në kokëzën e flokëve, qelizat e gjalla ndahen dhe rriten për të ndërtuar boshtin e flokëve. Enët e gjakut ushqejnë qelizat në llambën e flokëve, dhe japin hormone që modifikojnë rritjen dhe strukturën e flokëve në periudha të ndryshme të jetës.

Rritja e flokëve ndodh në cikle që përbëhen nga tre faza:

  • Anagjeni (faza e rritjes): Shumica e flokëve po rriten në çdo kohë të caktuar. Eachdo flokë kalon disa vjet në këtë fazë.
  • Katagjeni (faza kalimtare): Gjatë disa javësh, rritja e flokëve ngadalësohet dhe gjëndra e flokëve zvogëlohet.
  • Telogjeni (faza e pushimit): Gjatë muajve, rritja e flokëve ndalet dhe flokët e vjetër shkëputen nga gjëndra e flokëve. Një flokë e re fillon fazën e rritjes, duke i nxitur flokët e vjetër.

Flokët rriten me ritme të ndryshme në njerëz të ndryshëm; shkalla mesatare është rreth një gjysmë inç në muaj. Ngjyra e flokëve krijohet nga qelizat e pigmentit që prodhojnë melaninë në gjëndrën e flokëve. Me plakjen, qelizat e pigmentit vdesin, dhe flokët bëhen gri.

 

Burimi: webmd.com