Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

A është vërtitja e flokëve tuaja një shprehi e simptomës…

Mbështjellja e flokëve tuaj rreth gishtit dhe tërheqja e tij në një rreth – e njohur gjithashtu si rrotullimi i flokëve – është një zakon mjaft i zakonshëm.

Twirling flokët tuaj është pjesë e një grupi të sjelljeve të quajtur “fidgets”. Fëmijët, veçanërisht, mund të rrotullojnë flokët e tyre si një mënyrë vetë-qetësuese për të qetësuar ankthin, të pushojnë para gjumit ose thjesht të merren me mërzinë.

Zakoni i rrotullimit të flokëve thjesht mund të jetë një zakon nervor, por ka raste që mund të jetë një shenjë e një gjendjeje themelore shëndetësore.

Twirling flokët tuaj gjithashtu mund të dëmtojë flokët tuaj, duke rezultuar në nyje, ndarë skajet, dhe thyerje e flokëve.

A ka ndonjë efekt anësor rrotullimi i flokëve?

Twirling flokët mund të ketë disa efekte anësore. Këto mund të përfshijnë:

  • thyerje e flokëve dhe fije të dobëta
  • flokë të ngatërruar dhe të nyjëzuar
  • arna tullac dhe rënia e flokëve
  • skajet e ndara

 

Twirling flokët mund të përshkallëzohet nga një zakon nervor ose një shpërqendrim fëmijëri në një sjellje të përsëritur të përqendruar në trup.

Ekziston gjithashtu një besim se zakonet e rrotullimit të flokëve mund të çojnë në trichotillomania. Kjo është një gjendje e shëndetit mendor që shkakton një dëshirë të madhe për të hequr flokët tuaj.

Shkaqet e rrotullimit të flokëve tek të rriturit

Nëse jeni një i rritur me një zakon të rrotullimit të flokëve, është e mundur që thjesht të bartet nga fëmijëria. Mund të jetë gjithashtu një simptomë e një gjendje tjetër.

Sjellje përsëritëse e përqendruar në trup

Ndoshta e keni filluar zakonin e rrotullimit të flokëve kur keni qenë fëmijë i vogël dhe thjesht nuk jeni ndalur kurrë.

Ka disa hulumtimeBurim i Besuar për të sugjeruar se ekziston një lidhje midis kësaj lloj sjelljeje dhe padurimit, mërzisë, zhgënjimit dhe pakënaqësisë.

Twirling flokët mund të lehtësojë mërzinë dhe gjithashtu të ju ndihmojë të erës kur të ndjeheni të lodhur.

Nëse keni tendencë të rrotulloni flokët vetëm kur luftoni për të qëndruar zgjuar gjatë një takimi, ose kur jeni duke transmetuar shfaqjen tuaj të preferuar në PJ-të tuaja, mund të jetë që gjithmonë e keni pasur zakon.

Dhe nëse flokët tuaj nuk po dëmtohen ose po bien, nuk ka pse të shqetësoheni.

Simptoma e ankthit

Twirling flokët tuaj mund të ketë filluar në fëmijëri ose adoleshencë dhe të zhvillohet në diçka që bëni kur jeni në ankth.

Nëse rrotulloni flokët kur ndiheni nervozë ose kur përballeni me mendime ndërhyrëse, të shqetësuara, ai zakon mund të jetë simptomë e një çrregullimi ankthi.

Shenjë e çrregullimit obsesiv-kompulsiv (OCD)

Twirling flokët mund të jetë një shenjë e çrregullimit obsesiv-kompulsiv (OCD).

Nëse keni simptoma të tjera të OCD, zakoni i rrotullimit të flokëve mund të jetë pjesë e gjendjes tuaj. Simptoma të tjera të OCD përfshijnë:

  • mendime ose impulse të mërzitshme që ndodhin në mënyrë të përsëritur
  • veprime të përsëritura ose “rituale” që përkohësisht lehtësojnë stresin dhe ankthin
  • simptoma që zgjasin më shumë se një orë në ditë dhe ndërhyjnë në jetën e përditshme

Por rrotullimi i flokëve në vetvete nuk është i mjaftueshëm për të sugjeruar një diagnozë të OCD.

 

Burimi: healthline.com