Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

6 gjëra që tregojnë thonjt lidhur me shëndetin tuaj

Nëse dëshironi informata rreth shëndetit tuaj të përgjithshëm, shikoni thonjt e duarve tuaja.

“Thonjt tuaj janë një refleksion shumë i mirë i shëndetit tuaj. Shumë gjëra mund të ndodhin në thonj që do të thotë probleme sistemike apo probleme me thonj” thotë dermatologja Christine Poblete-Lopez, MD.

Kushtoni vëmendje tek gjithçka që ka të bëjë tek apo përreth thonjve të gishtave tuaj të këmbës dhe dorës që paprimtas shfaqen të ndryshme, thotë ajo. “Çdo gjë që nuk duket nuk duket normale, duhet të adresohet. Veprimi i juaj më i mirë do të ishte që ta vizitoni mjekun sa më shpejt që është e mundur.”

Këtu mund t’i gjeni 6 gjendje shëndetësore mund poashtu të shkaktoj simptoma tek thonjt. Sidoqoftë, për të bërë një diagnozë, është me rëndësi që të vizitoni mjekun tuaj, të cilët do të marrin në konsideratë shumë faktorë krahas simptomave të thonjve.

 

  1. Stresi

Thonjt i gishtave të dorës dhe ato të këmbës janë të lidhura ngushtë me flokët, thotë doktoresha Poblete-Lopez. Ashtu siç mund të bien flokët si rezultat i një sëmundje apo nga stresi me periudhë të prolonguar, thonjt tuaj mund poashtu të shfaqin simptoma. Shumë shpesh, stresi do të shkaktoj vija anësore që shfaqen në thonj.

 

  1. Nishanet apo melanoma

Një shqetësim rreth ngjyrës për thonj është njëra ndër ankesat më të zakonshme që ndëgjojnë dermatologët, thotë doktoresha Poblete-Lopez. Heqja e ngjyrës zakonisht shfaqet në vija që përçahen nga kutikula deri tek maja, dhe këto mund të jenë nishane beninje apo melanoma kancerogjene. Afro-amerikanët dhe aziatikët kanë më shumë gjasa që të përjetojnë pigmentim normal që janë të ndërlidhura me etninë.

Ju duhet të konsultoheni me dermatologun nëse lëkura ndër shtratin e thoit – pjesa e fortë e thoit, që i mbulon majet e gishtit – zhvillon ngjyrë kafeje, thotë ajo. Këto zhvillime janë gjithmonë brengosëse nëse ato ndikojnë në vetëm një gisht dhe jo në të tjerat. Vijat ngjyrë kafeje që përshkojnë në kutikulë mund të jenë shenjë e melanoma. Ato të cilat ndalojnë tek apo para kutikulave potencialisht shkaktohen nga nishanet.

 

  1. Arthritis

Cistat e vogla që rriten afër apo mbi kutikula mund të rriten me artritin. Këto janë beninje (jo kancerogjene) dhe më së miri adresohen nga kirurgu i dorës.

 

  1. Psoriaza

Kjo gjendje e zakonshme e lëkurës zakonisht karakterizohet nga luspa, shenja të kuqe, por poashtu mund të ndikoj tek thonjt e gishtave të këmbës dhe duarve, thotë Dr. Poblete-Lopez.

Nëse keni heqje të ngjyrës së verdhë-të kuqe në thonjt tuaj, shpeshherë të quajtura si “pika vaji” apo “shenja salmoni,” ju duhet të konsultoheni me dermatologun tuaj. Më poshtë mund t’i lexoni simptomat tjera që mund poashtu të shfaqin psoriazë:

Dhëmbëzimet: prerjet apo vrimet në shtratin e thoit, e cila është pjesa e fortë e thoit që i mbulon majet e gishtit.

Vijat e Beaus: Vijat që përshkohen përgjatë thoit

Trashja e lëkurës / lirimi i thonjve: Trashja e lëkurës nën thua, e cila mund të zhvendosë atw (onikolizën) nga shtrati i thonjve. Kjo zakonisht fillon në majë duke u pwrshkruar pastaj drejt kutikulës.

Zonat e bardha: Njolla të bardha të dallueshme në thonjt, të quajtura edhe leukonychia. (Njollat ​​e bardha me re që ndonjëherë shfaqen në thonjt e duarve dhe këmbëve nuk hyjnë në këtë kategori dhe nuk janë shqetësuese, sipas Dr. Poblete-Lopez.)

Vijat e zeza: Vijat e zeza që kalojnë nga maja në kutikulë mund të jenë mpiksje të vogla të quajtura hemorragji të copëzuara ose kapilarë të zgjeruar dhe të çarë – simptoma të mundshme të psoriazës.

Skuqje: Zonat zakonisht të zbehta pranë kutikulës bëhen të kuqe, gjë që mund të shkaktohen nga kapilarë të mbingarkuar, një tjetër shenjë e mundshme e psoriazës.

 

  1. Sëmundja e veshkave

Disa ndryshime të thonjve mund të tregojnë praninë e sëmundjes akute ose kronike të veshkave, Dr. Poblete-Lopez thotë:

  • Linjat e Beau: Këto linja krah për krah mund të jenë një simptomë e sëmundjes akute të veshkave.
  • Thonjt e thurur: E quajtur ndryshe koilonychia, thonjt e ashpër me kreshta mund të ekzistojnë në prani të sëmundjes së veshkave. Këto thonj gjithashtu shpesh janë në formë luge, dhe ato mund të tregojnë për anemi me mungesë hekuri.
  • Vija / njolla të bardha: Ngjashëm me rastet e psoriazës, vija dhe njolla të dallueshme të bardha mund të tregojnë sëmundje kronike të veshkave.

 

  1. Sëmundja Darier

Sëmundja Darier është një çrregullim i rrallë gjenetik që shkakton një skuqje të lëkurës dhe shfaqet kryesisht në adoleshencë. Shfaqet në thonjt e duarve dhe në tokë si vija të gjera, të bardha ose të kuqërremta që kalojnë nga kutikula në majë. Një nofkë në formë V afër majës së gishtit mund të tregojë gjithashtu këtë gjendje, thotë Dr. Poblete-Lopez.

Parandalimi

Parandalimi i kushteve themelore që ndikojnë në thonjt tuaj nuk është gjithmonë e mundur, thotë Dr. Poblete-Lopez, por ju mund të kujdeseni për thonjt tuaj duke qëndruar të hidratuar dhe duke ngrënë një dietë të ekuilibruar mirë. Sigurohuni që po konsumoni mjaftueshëm Vitaminë B dhe zink sepse ato lëndë ushqyese forcojnë shumë thonjtë tuaj.

Në shumë raste, thotë ajo, ndryshimet në thonjt tuaj mund të jenë normale dhe nuk tregojnë ndonjë ndryshim shëndetësor të padiagnostikuar. Por, nëse keni një pyetje, këshillimi me mjekun tuaj është gjithmonë më i miri.

“Disa thonj mund të mos duken të lëmuar ose mund të kenë shirita gjatësorë ose kreshta. Për sa kohë që çdo gjë që shihni është e qëndrueshme gjatë shpërndarjes së thoit, ka të ngjarë të jetë në rregull,” thotë ajo. “Megjithatë, nëse ka diçka të jashtëzakonshme, është e arsyeshme të vizitoni një dermatolog.”

 

Burimi: health.clevelandclinic.org