Top Artikujt

Modern Romance Collection by Passion!
Lexo më shumë
Me këtë truk, buzëkuqi juaj do t’ju zgjasë gjatë tërë ditës!
Lexo më shumë
Trendet më të mira të ngjyrës së flokëve për vitin 2018!
Lexo më shumë
AL  EN

Rënia e flokëve nga COVID-19

Në të gjithë globin, raportet të ndryshme shkencore janë publikuar sa i përket ndërlidhshmërisë së sëmundjes COVID-19 me rënien e flokëve. Ndërsa një sondazh nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Indiana-s ka qarkulluar në burimet e lajmeve që nga botimi muajin e kaluar – duke treguar se 423 nga 1.567-plus “pacientët në gjendje të rëndë” të anketuar kanë vërejtur rënie të flokëve – ekspertët e fushës po raportojnë se madje edhe individë që nuk kanë rezultuar pozitiv po përjetojnë efekte të ngjashme.

“Megjithëse nuk ka dyshim që simptoma e humbjes së flokëve ka ndodhur në shumë prej të anketuarve, ky lloj studimi nuk siguron të dhëna të mjaftueshme për të lidhur drejtpërdrejt humbjen e flokëve posaçërisht me infeksionin COVID-19”, thotë dermatologia e çertifikuar nga bordi Annie Chiu, themeluese e Institutit Derm në Los Angeles dhe anëtare e asociuar e fakultetit të dermatologjisë pranë Qendrën Mjekësore Cedars-Sinai. Rënia e flokëve dhe alopecia janë ndër kushtet më të zakonshme që ajo trajton në praktikën e saj. “Stresi i rëndë i papritur mund të çojë në rënie të flokëve”, thotë Chiu për gjendjen e njohur si telogen effluvium në botën mjekësore. “Normalisht, rreth 85% e flokëve është në një fazë aktive të rritjes të quajtur anagen, me 15% të qimeve në fazën tjetër të telogjenit, ku mund të derdhet. Stresuesit fiziologjik ose psikologjik në trup, në thelb, mund të trondisin deri në 70% të qimeve në rritje në fazën telogjene, ku derdhen më shumë qime në një periudhë të shkurtër kohore. Ky lloj i rënies së flokëve është tipikisht i përhapur dhe pacientët do të vërejnë një grusht qimesh që dalin gjatë larjes apo edhe në jastëkët e tyre.” Ajo tregon se gjysma e flokëve ose më shumë mund të derdhet me telogen effluvium, dhe pacientët zakonisht shohin një rritje dramatike të derdhjes rreth dy ose tre muaj pas një ngjarje akute ose sëmundjeje.

 

Burimi: vogue.com